Продължават сигналите за проблеми при настаняване на пациенти и за смесване на болни със и без вируса в болнични заведения.

С редакцията ни се свърза възмутен гражданин, на когото му отнело един работен ден, за да бъде настанен за лечение след влошаване с COVID-19. Примерът е от Търговище.

Преди 8 дни PCR тестът на Мирослав Стефанов показва, че е заразен с коронавирус.

Състоянието му се влошава, развива двустранна пневмония и се налага да се лекува в болницата в Търговище.

„Часът беше към 8:30. С часове обикалях по етажите, препращан от кабинет в кабинет, от отделение в отделение. Беше ми казано, че ще трябва да се прибера в пълна изолация от моето семейство и да чакам по-добро бъдеще за мен. 

Всеки един, който ми го казваше това, се обръщаше и го попитах за името, кой лекар стои зад тези думи и дали ще ми попълни документ, че ми отказва с аргумент, че няма места. Безобразно, нагло поведение, врътваха се и ми блъскаха вратата“, разказа Мирослав Стефанов.

Мъжът се прибира у дома. Серия телефонни разговори с отделенията в болницата започва и личният му лекар. След часове все пак успява да намери място.

„Вече това се случва следобяд към 16 часа. През последните 7-8 дни имам 12 или 13 човека, които са с пневмонии, половината са двустранни. От тях само двама или трима са хоспитализирани.  Има риск за живота им – да“, заяви Светослав Стефанов, личен лекар на Мирослав.


Болницата в Търговище разполага с 338 COVID легла, от тях  57 са заети, сочат данните на Здравната каса. Оттам отричат да са отказвали настаняване на болния.

„Всеки ден първо се изписват излекуваните от ковид пациенти, след което се провежда дезинфекция и подготовка на болничните стаи, едва след което започва настаняването на нови пациенти“.

При отказ за лечение, гражданите могат да търсят правата си по съдебен ред - напомни правозащитникът Михаил Екемджиев и призова прокуратурата да провери здравната криза.

„Това някак си ми напомня Чернобил, когато държавата просто ни успокояваше как нямаше нищо притеснително“, каза адвокат Михаил Екемджиев.

Мирослав вече се възстановява в болничната стая. Когато оздравее ще търси и правата си. 

„Това ми казват медицинските лица – търсете връзки, не се прибирайте вкъщи, защото утрешния ден може да не може да излезете оттам“, разказа Мирослав.

От Агенция "Медицински надзор" проверяват случая.

От здравното министерство признаха, че има проблем с леглата в COVID отделенията в Шумен.

В столицата на този етап от над 2220 легла за лечение на заразени с коронавирус, свободните са 666.

Четири пъти повече новозаразени, отколкото излекувани в рамките на денонощие - такива са последните данни за разпространението на коронавируса у нас.

В същото време експерти прогнозират броят на починалите да се удвои до края на месеца.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!