В авиобаза „Безмер“ беше открита най-модерната писта в България.

Лентата сряза лично премиерът Бойко Бойко, а първите самолети, които кацнаха на нея, бяха четири Су-25 от базата в Граф Игнатиево. 

Модернизацията на летището струва над 60 млн. лв. Средствата са по линия на НАТО.

На нея ще могат да кацат дори най-големите американски военни транспортни самолети "Галакси".

Пистата е удължена от 2,5 км на 3 км, но е стеснена на 60 метра. Действащата полоса е 45 м.

Пистата има най-модерно осветление и телекомуникации. Според изпълнителите на обекта в Европа има малко писти с подобно осветление, а за пръв път в България са използвани две нови технологии – едната е немска за полагане на бетон, а другата е срещу напукване на асфалта.

Българската армия се модернизира, подчерта премиерът, а военният министър Николай Ненчев обяви, че има готовност за още армия по границата.

„Имаме готовност за това, хората са обучени, минали са инструкции, така че имаме готовност да изпратим допълнителни части, ако се наложи“, каза Ненчев.

Премиерът коментира въпроса за стена по границата с Гърция.

„На нас не ни се прави защитно съоръжение, но те трябва да си изпълнят ангажиментите. Ако си спазват Шенгенските правила и норми, няма да има такъв въпрос“, посочи Борисов.

Той подкрепи думите на главния прокурор пред bTV, че сме закъснели с приемането на антитерористичен закон. Това трябвало да стане до седмици.

„Надявам се в рамките на една-две седмици депутати да внесат бързо този закон, защото има нещо написано по въпроса“.

Снимка: БГНЕС