Закъсняваме с мерките срещу терора. Новият антитерористичен закон трябва да се приеме бързо не заради последните кървави атаки в Брюксел, а заради сигурността, която ще даде на българите. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в ексклузивно интервю за bTV.

Снимка: btvnovinite.bg

Новият антитерористичен закон вече се обсъжда от експерти на МВР, ДАНС и прокуратурата. В текста ще се регламентират различните нива на заплаха. Очаква се да е описано при какви случаи държавата затваря станциите на метрото и летищата, кога и как се взимат решения за отмяна на учебни занятия, както и при какви ситуации може да се прекъснат мобилните комуникации.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите на главния прокурор не е нужно законът срещу терора да дава извънредни правомощия на магистратите и на службите, за да не се злоупотребява с това.

„Имаме възможността да наваксаме със закъснението. По-добре да направим нещо, било то и със закъснение, отколкото да не правим нищо”, смята Цацров.

Според проектозакона хората и организациите, заподозрени във връзка с джихадисти ще влизат в списъците на службите и ще им бъде отказван достъп до страната.

„ Ако искаме прекратяване на определено юридическо лице – сдружение, организация – заради това, че то осъществява дейност, която е близка до тероризъм, прикрива, финансира и т.н. – решението следва да бъде на съд. Друг е въпросът, че процедурата трябва да бъде по-ускорена във времето. Но при всички случаи – със съответните права на защита”, разясни главният прокурор.

Идеята е прокуратурата и службите да не получават извънредни правомощия в следенето и подслушването, за да няма злоупотреби.

Цацаров допуска „елементи на ускоряване” – да се съкратят сроковете за разрешаване на специални разузнавателни средства (сегашният срок е до 72 часа – б.ред). „Специално според мен той трябва да бъде незабавен”, изтъкна той.

Снимка: btvnovinite.bg

Следователят, който разследва атентата на летище Сарафово приветства идеята за антитерористичен закон. Предупреждава обаче, че най-трудно е всички служби да се стиковат помежду си.

Според него началниците и ръководителите на различните служби мислят по различен начин. „Винаги, когато се провежда такава акция не трябва да има двама генерали. Един трябва да кара влака. Той да взима решения и да поема отговорност и никой да не се обижда, че не е на първа линия, на втори линия и че след това на кого са раздали медали и на кого не...”, смята Георги Илиев – следовател по делото "Сарафово".

Снимка: btvnovinite.bg

Експертът признава, че често различните служби за сигурност крият помежду си важна информация за заподозрени терористи, за да си присвоят и заслугите за предотвратен атентат.

До две седмици законът може да бъде подготвен и да бъде внесен за разглеждане в парламента. Оттам нататък обаче от политиците зависи в какви срокове ще го приемат и какви мерки срещу терора ще предприемат.