Премиерът Огнян Герджиков уволни шефа на Пътната агенция инж. Дончо Атанасов и директора на „Автомагистрали” Парашкев Кръстев след инцидента в тунел „Ечемишка”, при който осветително тяло падна и уби жена.

Директорът на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура” към АПИ инж. Георги Златев сам е подал оставка.

Престъпната небрежност трябва да се санкционира, категоричен беше Герджиков.

Премиерът настоява да бъдат освободени от длъжност също директорът на областното пътно управление в София и началникът на районна пътна служба „Хемус”.

Герджиков е разпоредил пред регионалния министър пълен преглед на всички съоръжения по автомагистралите, включително тунели и мостове.

Снимка: БГНЕС

Премиерът Огнян Герджиков допълни, че лично е поел ангажимент в понеделник, 13 февруари, магистрала "Хемус" да бъде отворена.

Малко преди да бъде освободен, се свързахме с вече бившия шеф на АПИ инж. Дончо Атанасов, който обаче не пожела да коментира. Вече бившият директор на дружеството “Автомагистрали”, ангажирано с поддръжката на злополучния тунел, също не пожела да коментира. 

По-късно и двамата на отговаряха на мобилните си телефони. Вчера пред bTV директорът на „Автомагистрали” призна, че щателен оглед на злополучната тръба не е правен от 4 месеца, откакто другата е в ремонт.

Засега инж. Златев също запазва мълчание.

За нов председател на Пътната агенция служебният регионален министър Спас Попниколов предлага Пирин Пенчев. За изпълнителен директор на „Автомагистрали ЕАД” е предложен Валентин Николов.

На сайта на регионалното министерство беше публикувана оскъдна информация за новоназначените. Публикации в медиите обаче показват, че новият шеф на Пътната агенция Пирин Пенчев е бивш заместник директор на агенция "Пътища" по времето, когато начело на пътния фонд беше Веселин Георгиев, известен от скандала "Батко и Братко", когато на България бяха спрени средства по еврофондовете.

Това е и периодът, през който е сключен договор за ремонт за злополучния тунел, за което ви разказахме вчера в bTV Новините. Платени са авансово 2,4 млн.лева, но ремонт така и не е направен.

Новият шеф на Автомагистрали пък се връща отново в дружеството, защото през 2012 г. е освободен от тогавашния министър Лиляна Павлова.