Шест часа депутатите не можаха да решат какво да правят с увеличението на пенсиите и добавките към тях. Това стана, след като вчера приеха различни текстове в актуализацията на бюджета.

Депутатите в пленарна зала трябваше да работят до 17 ч., наложи се обаче да приключат работа час – два по-рано, защото не се разбраха какво ще се случва с пенсиите.

След това започна извънредно заседание на бюджетната комисия. Председателят на комисията направи предложение различните идеи да бъдат "разхвърляни".

Бонуси от 120 лв. към пенсиите да се дават за последните три месеца на годината – октомври, ноември и декември. Това би означавало, че към минималната пенсия от 300 лв. ще се добавят още 120, така че в последните месеци на годината най-ниско платените пенсионери ще получават 440 лв. пенсия. След това от края на годината – 25 декември 2021 г., да се увеличат пенсиите – минималната от 300 на 370, а максималната от 1440 на 1500 лв. Така всички пенсии ще получат 12% увеличение.

Третата идея, около която засега няма спорове, е за увеличението на майчинството – за последните три месеца на годината от 380 на 650 лв. За да продължи да действа тази мярка, тя трябва да бъде заложена и в бюджета за следващата година.

Депутатите в комисията спорят на заседанието за това може ли идеите около пенсиите до края на годината да действа заедно – и увеличението, и 120-те лева. Според БСП може да се увеличи дефицитът и да има пари за това. Според финансовия министър няма как да стане.

"Колко извънредни комисии трябва да направим, за да излъжете българските пенсионери? Няма ли воля в тази зала поне за 24 часа нещо да се случи?", попита в пленарна зала Георги Свиленски от БСП преди бюджетната комисия да започне да заседава.

Според Тома Биков от ГЕРБ, в момента се минира работата на следващото редовно правителство и такова може да не се състави заради такива решения.

Тошко Йорданов от ИТН заяви, че БСП, ДПС и ГЕРБ са вкарали бюджета в калпав вариант, в който са приели три различни неща. По думите му бюджетната комисия се опитва да даде елегантен начин за измъкване от кашата.