След спорове продължили над осем часа по актуализацията на бюджета на ДОО депутатите прекратиха дискусиите без да се стигне до окончателно решение как да се увеличават пенсиите.

Преди това ГЕРБ, БСП и ДПС гласуваха заедно и изненадващо промениха основните параметри по актуализацията.

Депутатите приеха две взаимно изключващи се предложения, които предвиждат и вдигането на пенсиите, и продължаване на плащането на добавки.

Единият вариант е увеличение на всички пенсии като минималната става 370 лева от 1 октомври, а максималната 1500 лева.

Второто прието предложение е на ДПС – всички пенсионери да получават по 120 лева до края на годината и от 1 януари да се актуализират пенсиите.

Така пенсионерите с най-ниски пенсии биха получавали по 420 лева до края на годината.

Финансовият министър Асен Василев настоя да получи ясен отговор на въпроса кое от двете предложения искат да изпълни и откъде да вземе допълнителни пари.

"Ние ще насмятаме и двата варианта и ще ги предоставим на парламента, а парламентът вече ще реши кой от двата варианта да остане", каза той.

"Ако уговорим да останат 120-те лева, те са по-скъпи с около 200 милиона. Предложението на ДПС е това да бъдат допълнителни приходи от осигуровки, което не е ясно дали ще се случи, точно това ще трябва да смятаме - има ли резерв за допълнителни приходи, иначе ще трябва да се вземат средства от държавния резерв с допълнителен трансфер, т.е. да се намалят част от другите пера. При другото предложение става въпрос за 50 милиона, които вече ги имат като приход в държавния бюджет и могат да бъдат осигурени", обясни служебният финансов министър.

Асен Василев каза още, че ако останат и двете предложения, ще бъдат необходими общо 847 милиона, които няма откъде да бъдат взети.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!