Близките на убитата в столицата Калина Симова никога не са получавали информация да е била насилвана от партньора си. При по-голямата част от делата за домашно насилие през 2017 година, има данни, че такова се е случвало и преди.

Eдин от най-близките приятели на жертвата Калина Симова не може да си обясни убийството на момичето, което определя като “много добро и борбено”.

“Беше от страхотно семейство, с много добри родители, образоваха я, дадоха й прекрасен старт в живота”, казва през сълзи той.

Събеседникът ни познава както жертвата, така и задържания за убийството. Никога не е предполагал, че в двойката може да има проблеми. Споделя, че са били постоянно заедно. Васил се пренесъл в дома на Калина, който й бил даден от родителите й. Скоро след началото на връзката им, открили, че имат много общи интереси, и двамата обичали много зимните спортове. Сноубордът бил едно от хобитата им, което ги сближило много.

„Поне това, което съм чувал от нея, е, че той добре се държи. Даже искаше да имат по- сериозна връзка, да имат деца.”

Близкият на Калина се страхува да разкрие лицето си пред камерата на bTV. Страхува се, че след няколко години Васил ще излезе от затвора и може да му отмъсти.

Снимка: bTV

 “Ако смятах, че той ще си получи , щях да се покажа, даже да си кажа имената и да ме види цяла Бълария, но такава е системата. Системата в България ни убива.”, признава мъжът.

Случаи като този на Калина не са единични. Само за 2017  година жените, убити от мъж са 37. Има 11 заведени дела за домашно насилие от партньора. При 9 от тези 11 случая има данни за предходно домашно насилие.

Снимка: bTV

Още по стряскаща статистика: 5 от жертвите са сигнализирали официално на органите на реда и са търсили защита от насилника, а 8 от жертвите, които са били физически насилвани в миналото, са били убити.

Диляна Маркова, която работи като юрист във фондация “Анимус”, казва, че случаите на домашно насилие се увеличават изключително бързо. Само от началото на годината, убитите от партньора си жени са 2.

“Ние сме имали случаи, когато пострадала е със счупена бедрена кост, която е една от най здрави кости в човешкото тяло. Единствената мярка, която съдът й даде, беше упражняващият насилие да се въздържа от насилие.” -  разказва Диляна.

Според данни на “Анимус” всеки 3 от 5 жени се връщат обратно при насилника си.

Често съдът задължава извършителя да посещава програми, в които да излекува склонността си към домашно насилие. Когато обаче фондацията уведоми прокуратурата, че въпросният не посещава програмата, отговор от страна на прокуратурата не следва, а санкции за насилника не са предвидени в закона. Според Диляна това е един от най-големите пропуски в системата.

В България все още не съществува официална статистика за броя на жените, жертви на домашно насилие.