"От малко повече от седмица имам болки в стомаха и киселини, които са доста силни и почти нетърпими" – с такива оплаквания 29-годишният Лазар Цапрев идва в кабинета на проф. Борислав Владимиров в ИСУЛ.

Прегледът показва, че Лазар страда от Гастроезофагеалната рефлуксна болест. Според лекарите за последните 7 години броят на пациентите с тази диагноза се е увеличил с над 30%.

Факторите за развитието на болестта са различни, казва проф. Борислав Владимиров, който е началник на Клиниката по гастроентерология в столичната болница „Царица Йоанна – ИСУЛ”: „Продължителният стрес над 10-12 години не прощава на нито един гражданин на планетата в това направление, за тази нозологична единица. Ако болният стигне до 5-та степен на заболяване, се увеличава 77 пъти рискът от рак на хранопровода и на връзката между хранопровода и стомаха”.

В България рефлуксната болест е второто най-разпространено стомашно-чревно заболяване след диабета.

Често промяната в хранителните навици е достатъчна, за да не настъпят усложнения. В някои случаи е необходимо и лечение с лекарства.

Най-ефикасният начин за превенция са редовните посещения при гастроентеролог. Профилактичните прегледи се поемат от Здравната каса и се правят с гастроскоп. Такъв апарат има във всички големи болници.

Според статистиката в световен план през изминалото десетилетие заболяването се проявява при все по-млади хора – на възраст между 30 и 39 години.