Тази сряда временно ще бъде спряно движението в тръбата за Варна на тунел „Ечемишка“ на АМ „Хемус“, съобщават от МВР. Трафикът ще се извършва двупосочно в тръбата за София. Причината е планирано учение симулация на катастрофа и пожар в съоръжението

Учението ще се проведе на 10 юли, сряда, от 9:00 ч. до 15:00 ч. В симулацията учение  ще участват служители на ГДПБЗН,  Агенция „Пътна инфраструктура“, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, Областна администрация и общините на територията на София област, Центъра за спешна медицинска помощ, Българския Червен кръст и доброволци. Целта е повишаване на готовността за действие на силите и средствата от Единната спасителна система за реагиране при бедствия и извънредни ситуации. 

Сценарият предвижда симулация в тунела на тежка пътна катастрофа между лек и товарен автомобил и последващ  пожар на около 200 от изхода на съоръжението в посока Варна. Шофьорите на двата автомобила загиват на място, а пътнически микробус, преминаващ покрай пожара, катастрофира на около 120 м след него.

По време на учението ще се проведат действия за гасене на пожара и спасяване на хората. На пострадалите ще бъде оказана първа медицинска помощ, психологическа подкрепа на място и транспортиране до болнично заведение.

Ще бъде създадена временна организация за регулиране на движението в района на произшествието, управление на светофарната уредба, вентилационната система, очаква се в симулацията да участват над 50 души и специализирана техника.

За обучението в София пристигат експерти от Швейцария, които са едни от най-добрите в Европа при справянето с кризисни ситуации в тунели.