Ускорено строителство на газовата връзка на България с Гърция обяви премиерът Бойко Борисов.

Снимка: btvnovinite.bg

Половин милиард лева ще струва на страната ни изграждането на тръбата, която трябва да осигури диверсификация на доставките на газ и да намали зависимостта ни от Русия.

Снимка: btvnovinite.bg

Това стана ясно при инспекция на изграждането на газовата връзка между България и Гърция. На терен отидоха премиерът Бойко Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Снимка: btvnovinite.bg

Борисов провери строителните работи, които вече са започнали в района на хасковското село Войводово. Отсечката на тръбата трябва да стигне от Стара Загора до Комотини. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Това, което виждате сега,  дава възможност да докарваме втечнен газ – американски, катарски, кипърски,  израелски”.

Така премиерът Борисов обясни  на посланиците на САЩ, Гърция и Азербайджан за какво ще служат тръбите,  стоварени в полето на село Войводово. От тук минава  трасето  на   интерконекторната връзка България - Гърция, чиято дължина е общо  182 километра.

Газопроводът  ще започва от Комотини и ще се свързва с българската газопреносна мрежа при Стара Загора.

Снимка: btvnovinite.bg

„На една сергия ако можеш да докараш краставици от 4-5 места, със сигурност, ще си избереш най- хубавите и най- евтините или поне ще имаш право на избор. Това  е реалната диверсификация. Догодина ние ще можем да кажем  на българите, вие нямате никаква зависимост и може да доставите газ отвсякъде и никой на може да ви спре парното”, каза Бойко Борисов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Този проект е много важен  за диверсификацията и  енергийната сигурност,  и  енергийната сигурност е национална сигурност”, заяви посланикът на САЩ Херо Мустафа.

По време на инспекцията, премиерът показа на дипломатите  и част от археологическите разкопки по трасето, за чието проучване държавата е платила 4 милиона лева.

А на изпроводняк  Борисов поиска от  гръцките фирми строители, да приключат обекта предсрочно – за година, вместо за 18 месеца.