Много се употребяваше, особено от по-демократичните лидери, думата „диверсификация”, но газът е такава суровина, която не може да се пренася в сакове, в чанта, в джоб да се носи, нужни са газопроводи. Това коментира премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на трасето на газовата връзка с Гърция.

Той я определи като „мечта на много поколения политици”, които, например, „са мечтали за Големи шлемове” (като „Голям шлем” бяха определяни големите и в крайна сметка неслучили се с днешна дата енергийни проекти от времето на президента Георги Първанов – б.р.).

Връзката трябва да осигури диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в Югоизточна Европа. Предвиден е ускорен строеж на 185-километровото съоръжение между Стара Загора, Хасково и Комотини. Проектът струва близо половин млрд. лева за българската държава.

Капацитетът на тръбата е между 3 и 5 млрд. куб метра газ, като ще може да се транзитира в двете посоки.

Догодина по това време най-късно България ще може да внася втечнен газ и ще може да се каже на хората: „Вие нямате никаква зависимост, може да доставите газ отвсякъде, никой няма да може да ви спре парното”, подчерта министър-председателят.

„На една сергия ако може да наредиш краставици от 4-5 места, със сигурност ще избереш най-хубавите и най-евтините или поне ще имаш право на избор. Газовият хъб „Балкан” и това, което правим като газова борса, ще даде възможност не да подменяме един с друг източниците, а (да има) конкуренция”, заяви Борисов.

На събитието присъстваха и посланиците на САЩ, Азербайджан и Гърция у нас. Гръцкият посланик посочи, че Атина, София и Вашингтон се сближават в общ енергиен проект – терминала за втечнен газ в Александруполис, като за основа се използва синьото гориво, доставяно от Азербайджан.

„Този проект е много важен за диверсификацията и енергийната сигурност. Енергийната сигурност е национална сигурност”, подчерта и посланикът на САЩ н.пр. Херо Мустафа.