Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поздрави българите с най-светлия християнски празник Възкресение Христово в телефонен разговор с премиера Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Българското правителство прояви силна воля и не затвори църквите в момент, в който хората имат нужда от вяра и надежда, заяви председателят на ЕК. Тя изтъкна още, че българите, посетили храмовете за Великден, са били дисциплинирани и са следвали препоръките за социална дистанция“, пише в съобщението от Министерския съвет.

По време на разговора Бойко Борисов и Урсула фон дер Лайен обсъдили плановете и възможностите на Европейския съюз за излизане от кризата, свързана с пандемията от COVID-19. Двамата разговаряли и за разработването на конкретни мерки за бързо възстановяване на икономиките на страните от общността

„В тази ситуация е нужно ЕС да покаже единство. Сигурен съм, че както винаги ще намерим ефективно решение на проблемите и заедно ще успеем да преодолеем в кратки срокове последиците от забавянето на икономическите процеси и растежа в страните“, заявил българският премиер.

Той информирал председателя на Европейската комисия и за намеренията на България да ускори действията си за кандидатстване за чакалнята на Еврозоната.