След тригодишна забрана водата на Хасково вече може да се пие. Уранът е в норма, а водоноските са в миналото.

Но пък водното дружество поиска по-висока цена.

Междувременно хората в града все още се притесняват да пият водата, която стига до домовете им, и затова продължават да ходят до обществената чешма.

След три години сондажи и множество проби от здравната инспекция вдигнаха забраната, защото уранът вече е в норма, а радиоактивността, макари завишена, не била опасна.

„И след представяне на протоколите с изчислена индикативна доза, която е в норма, вдигаме ограничението на водата“, обясни д-р Соня Димитрова, директор на РЗИ-Хасково.

С падането на забраната водното дружество поиска поскъпване на цената с 50 стотинки. От ВиК-Хасково казват, че увеличението е съгласно бизнес план, който е трябвало да бъде приет през 2017 г., но тогава още дружеството не било консолидирано.

В Общината, на които водната криза струва над 700 хиляди лева, са против.

„Три години плащахме вода, която не пием, не мисля, че е необходимо точно сега да я вдигнем“, категоричен е кметът Станислав Дечев.

Дали Хасково ще пие по-скъпа вода ще реши енергийният регулатор. Наблюдението върху качеството ѝ обаче продължава още три месеца. Ако отново бъдат засечени отклонения, ще последва нова забрана