Ураганен вятър в Подбалкана – в Карлово и Сопот бяха съборени покриви и пречупени клони на дървета, а авария в трафопост остави за кратко стотици домакинства без ток.

Снимка: БГНЕС

В Сопот бурното време наложи евакуация на цяло училище.

Снимка: БГНЕС

Стихията отнесе панорамни стъкла и врати, както и част от покрива на учебния ресторант в професионалната гимназия „Генерал Владимир Заимов”. Ситуацията наложи спешна евакуация на повече от 500 ученици.

Вятърът преобърна и търговски обект в центъра на Сопот и по чудо не рани никого.  

Снимка: btvnovinite.bg

В Карлово пък отнесе покрива на сградата на здравната инспекция, който пострада преди 11 месеца при друг ураган.

Пари за ремонта му са  намерени, но той все още не е започнал. „Той не ни е толкова притеснителен и бърз, тъй като там в момента не се извършва никаква дейност”, обясни Стою Карагенски, зам-кмет на Карлово.

Авария в трафопост остави на няколко пъти през деня домакинствата без ток, без електричество за половин час беше и сградата на общината.

Стихията изтръгна метални стълбове на уличното осветление, пилони за знамена и част от металната ограда край карловската болница.

 Най-силен днес беше северозападният вятър в южната половина от страната. Поривите му в Сливен достигаха 100 км/ч. Днес дори и в Сандански, който по принцип е на завет, се измериха 90 км/ч. Подобни скорости бяха засечени и в Пловдив, Пазарджик и Сандански.

Утре в северната половина от страната, както и в южните области Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен отново е в сила жълт код за силен северозападен вятър.

В четвъртък, освен че ще отслабне, вятърът ще стане южен и ще се запролети – над 10 градуса.