Управляващите от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ заедно с ДПС предлагат България да даде на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети за зенитно-ракетен комплекс С-300 и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие.

Това става ясно от проекторешение, качено на сайта на Комисията по отбрана в парламента.

По-рано от БСП отново поискаха оставката на министъра на отбраната Тодор Тагарев. Вносители на решението са Бойко Борисов, Христо Иванов, Делян Пеевски, Ивайло Мирчев, Кирил Петков и Христо Гаджев.

В мотивите е записано, че България продължава последователната си подкрепа към Украйна като държава, която е нападната от агресор и трябва да защитава своята територия и граждани.

„За последните 8 месеца руската армия е извършила над 38 000 обстрела на населени места в Украйна. В резултат са пострадали близо 8000 цивилни граждани, сред които и деца. При тези обстрели са загинали близо 1500 мирни граждани. Точно затова България трябва да подкрепи Украйна в усилията ѝ да защити мирните си граждани от руския обстрел“, се казва в мотивите.

България ще предостави боеприпаси с дефекти, които могат да се използват от украинската армия. Страната ни няма нужния капацитет да ремонтира самостоятелно тези боеприпаси. Тяхното използване от нашата армия би създало сериозен риск за живота на българските военнослужещи.

За разлика от България, Украйна е декларирала, че има капацитета да вкара в употреба такива дефектни боеприпаси и те да послужат на украинската армия да се противопостави на руските обстрели на населени места, които водят до много цивилни жертви.

"Неизправните ракети не са много, няколко бройки са. Имаме достатъчно изправни ракетни комплекси С-300, за да изпълним нашите конституционни задължения", каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на въпрос на bTV.