Министерство на външните работи на България връчи протестна нота на временно управляващия посолството на Северна Македония Владимир Кръстевски по повод установен случай на подмяна на български паметник, намиращ се на територията на югозападната ни съседка, съобщават от пресцентъра на дипломатическото ни ведомство.

На среща, проведена в МВнР, Ваня Андреева, директор на дирекция "Югоизточна Европа", информира представителя на Северна Македония у нас, че дипломатическата мисия на България в Скопие е установила, че намиращият се в двора на църквата в с. Клепач паметник, който е бил издигнат в чест на войводата Велко Скочивирчето и осем негови четници, загинали при сражение с османски части през 1904 г., е бил подменен.

Констатирано е, че оригиналният надпис на книжовен български език е бил заменен, премахнати са цели части от автентичния текст и са променени и някои от имената на загиналите четници.

В рамките на провелия се разговор българската страна настоя за предприемане на необходимите действия от компетентните власти на Северна Македония за издирване и възстановяване на оригиналния паметник.

Подчертано бе, че подмяната на исторически артефакти представлява акт на унищожаване на автентичния вид на културно-историческо наследство и опит за пренаписване на историята, което буди сериозна загриженост, включително в контекста на необходимостта от стриктно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!