Управляващи и опозиция отново се скараха даваме ли или не оръжия на Украйна.

България и сега произвежда оръжие за Украйна. Това заяви в Казанлъшко лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Коментарът му предизвика остра реакция от страна на БСП и лидера на социалистите и вицепремиер Корнелия Нинова.

Борисов е категоричен, че за никого не е тайна, че България дава оръжие за Укрaйна. По думите му това се случва с подписа на БСП.

В отговор лидерът на социалистите и министър на икономиката Корнелия Нинова заяви „Да, заводите работят, но не за Русия или Украйна”.

Спорът праща или не България неофициално оръжие за Украйна идва на фона на споровете в коалицията за решение по темата в Народното събрание и подготовката на делегация, водена от премиера Кирил Петков, която в сряда трябва да замине за посещение в Киев.

Борисов обясни, че от февруари България изнася повече оръжие. „Оръжейните ни заводи работят на макс. Точно продукцията ни, която се използва в Украйна. Това е едно лицемерие. Неслучайно БСП мълчат, защото с техен подпис става. Това е двуличието и те трябва да си отидат”, каза Борисов.

Лидерът на БСП и министър на икономиката Корнелия Нинова реагира остро. „Борисов, лъжеш. България не изнася оръжие нито за Украйна, нито за Русия. Ако изнасяше, едва ли сега натискът върху правителството от външни сили щеше да е толкова голям. Едва ли външният министър на Украйна щеше да стои два дни в парламента и да чака решение за износ на оръжия”, казва Нинова.

ГЕРБ показаха документи за товара на два полета до Полша,  които изнасят оръжие с разрешението на междуведомствената комисия към Министерство на икономиката.

„Очевидно фирмите, на които се разрешава са в тези държави, но те нямат скрупулите, които ние имаме за предоставяне на въоръжена помощ към Украйна”, каза Христо Гаджев от ГЕРБ.

„Борисов най-накрая разбра това, което ние говорим от два месеца, че България изнася оръжие за Украйна, разбира се не пряко, а чрез посредници огромни количества въоръжение”, заяви Костадин Костадинов от „Възраждане.

В позицията си Нинова обяснява, че България продава оръжие, но на армиите на Германия, Великобритания и на още над 50 държави. Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов пък заяви, че не вижда необходимост коалицията да се събира във вторник и че следващата седмица ще предложи проект за решение на Народното събрание за предоставянето на военна помощ. „Заявките на ГЕРБ и ДПС и позицията, която заеха от ИТН в последната публикация на лидера им във „Фейсбук“, говорят за това, че има възможност тази версия да мине при гласуване в зала”, каза Христо Иванов.

„И се надявам тук да не говорим за опозиция и коалиция, а да говорим за едно възможно по-голямо мнозинство. Само по този начин България ще даде сигнал, че е съпричастна и адекватна в тази ситуация”, каза от своя страна Станислав Балабанов от ИТН.

Балабанов е част от делегацията на Кирил Петков, която в сряда заминава за Украйна. Все още няма яснота дали и кой ще представлява партньорите от „Демократична България“ и БСП там.

А в социалната мрежа премиерът настоя за единна позиция. До постигането на политически консенсус той предлага украинското правителство да бъде подпомогнато финансово за закупуването на боеприпаси. „Призовавам всеки български гражданин, който наистина иска да помогне на Украйна, да дари като мен една заплата. Думите са лесни, делата са трудни, време е „Фейсбук“ постовете да се превърнат в средства за Украйна”, написа той.