България и още пет държави продават съветски оръжия на американската компания „Ултра дифенс корп.“, базирана в Тампа, Флорида. Същата компания днес снабдява и Украйна. Това се твърди в обширен анализ на реномираното американско издание „Ню Йорк таймс“.

Някои от оръжията, които Пентагона изпраща на Украйна са американско производство и дизайн, но други се осигуряват от производители в Източна Европа. Причината – армиите на клиентите им в Афганистан, Ирак, Сирия и други страни разчитат на оръжия от съветски произход.

Този тип оръжия се наричат „нестандартни боеприпаси“ в американските структури по сигурността и отбраната.

„Ултра дифенс корп.“ работи с оръжейни фабрики в България, Румъния, Босна, Сърбия, Словакия и Чешката република. Тези страни осигуряват около 90% от всички нестандартни боеприпаси, които Пентагонът купува, твърди Матю Херинг, собственик на компанията.

Според „Ню Йорк таймс“ Херинг в момента се намира в Полша, където се среща с украински официални лица, за да разбере какво още може да достави „Ултра дифенс корп“.

Програмата на Пентагона за нестандартни боеприпаси е създадена след материал на „Ню Йорк таймс“ от 2008 г., в който журналистите разкриват нелегални продажби на китайски оръжия за американската армия в Афганистан.

„Дали дадени европейски нации ще продават боеприпасите си със съветски дизайн на Украйна е политическо решение – нещо, което зависи от това дали тези страни искат да запазят добри отношения с руския президент Владимир Путин“, пише изданието.

Представителят на демократите от Колорадо Джейсън Кроу заяви в интервю, че голяма част от нестандартните боеприпаси на Украйна „много бързо ще намалеят“ заради настоящата бързина на войната с Русия. „Украинската армия ще трябва да премине към стандартизирани натовски оръжия в бъдеще, за да се възползва от западните провизии от боеприпаси, които стоят заключени в бункери в Европа и Съединените щати“, казва Кроу.

Тази смяна на въоръжението вече е започнала със снабдяване от страна на Пентагона на провизии, нужни на пет батальона за използване на 155-милиметрови гаубици, които са близки по способности до 152-милиметровите съветски дизайн.

Докато бизнеси като „Ултра дефенс корп“ ще продължат да купуват максимално много 152-милиметрови артилерийски снаряди, Пентагонът ще продължи да премества близо 184 000 боеприпаса в Европа от новия дизайн.