Унищожен е стенопис в храма на Преподобна Стойна. Изображението на свети Георги Победоносец, дело на известен български художник, е замазано в църквата в село Златолист, където е гробът на пророчицата, посещаван целогодишно от хиляди поклонници.

В края на 90-те Пламен Капитански решил спонтанно да нарисува Свети Георги в Златолист, вдъхновен от преподобна Стойна.

„Нищо не знаех до тоя момент, такава сила ме разтърси, ме завъртя. Тя притежава огромна сила и сега България го разбра, нейната мисия е да възроди вярата на българите в Бога“, коментира художникът Пламен Капитански.

Поклонници се възмутиха, че тъкмо преди Великден стенописът е заличен и заменен с мозайка.

„Самата мазилка беше подпухнала и се наложи да премахнем старата мазилка със стенописа, нямаше време кога да се рисува наново, затова взехме решение да се положи нова икона, която е мозаична“, коментира отец Антон Ангелов от църквата „Свети Георги“.

Вече 24 години Капитански рисува отшелницата, събира молби на страдащи хора и ги носи в храма. А в наши дни 65 хиляди последователи споделят във Фейсбук за изцеление след посещение на гроба ѝ.

„Самата църква посяга сама на себе си в случая, тя посяга, по мое време когато бях аз там имаше по 2-3 човека събота и неделя“, коментира художникът.

Хората наричат Стойна препоподна заради аскетичния ѝначин на живот,  но тя не е канонизирана от българската православна църква.