Умряла риба във водоем край Поморие вдигна на крак институциите. Местни хора се притесняват от замърсяване на водата.

Миналата седмица Гергана, която има стопанство наблизо, забелязва, че водата в езерото е с необичаен цвят и подава сигнал на 112. Едно от предположенията е, че става въпрос за промишлено замърсяване.

„В местния завод измиват бъчви и цистерни с някакви препарати, те се изливат в тази тръба, на места тръбата е пукната и се вливат във водоема”, каза Стефан Петров, ОЗБГ.

Снимка: Лора Стаматис

„От тези дупки на колектора, така да го кажем, няма следи от преливане на отпадъчни води. При проверката няма установени изведени тръби или други замърсители, изхвърлени в езерото”, заяви Анна Желязкова – „Опазване на водите” в РИОСВ Бургас.

„Ниско е съдържанието на кислород, който е изчерпан. Възможно е да има гнилостни процеси от тази папрат, която е вътре”, посочи Георги Трифонов, гл. експерт в Регионална лаборатория-Бургас.

Снимка: Лора Стаматис

„Най-вероятната причина за умрялата риба е липса на кислород във водния обекто. Няма оток, то се вижда с просто око, няма движение на водата”, каза Събина Русева оъ Басейнова дирекция „Черноморски район”.

До утре общината трябва да почисти езерото. В съседното езеро, макар и по-малко, умряла риба няма. Резултатите от пробите ще са готови до седмица.