„Много грешки наблюдаваме в Народното събрание. Всеки ден наблюдаваме 5-6 груби грешки на новите протестъри и партии, които в момента държат мнозинството. И аз имам тази хипотеза – не е ли това нарочно? Не са ли това нарочни грешки? Не е ли това целта – създаването на нестабилност в България“, заяви политическият психолог Антоанета Христова в специалното онлайн студио на bTV "Новият парламент: Какво следва".

Снимка: btvnovinite.bg

„За част от партиите ние знаем целите им, знаем политическата им идеология, знаем кой къде се позиционира. Знаем какви са претенциите на ГЕРБ, на „Демократична България“, на ДПС, на БСП донякъде също ги знаем, макар че там има конфликт между идеология и поведение. Въпреки всичко, те са по-стари, имаме информации за цели и допускаме тактики и поведение. Другите партии имаха много ясни цели с изключение на Слави Трифонов, които започнаха да се препъват в тяхната реализация още с първата минута на влизане в парламента“, отбеляза Христова.

„Ти когато не казваш какви са ти целите, особено за ИТН се отнася. Или казваш цели, които са реализуеми със сегашния формат. Всичките цели, заявени от Слави Трифонов преди влизането са на практика реализуеми при този формат в момента и се отказваш, връщаш мандата, тръгваш към избори, на които не знаеш резултата, защото ти не казваш какво очакваш и какво искаш. Той иска още, но кое е това, което може да го удовлетвори? И после си казвам, че може би това е целта – да има нестабилност“, доразви тезата си политическият психолог.

„Това, което най-много куца на ИТН е комуникацията, никога не съм си представяла, че това ще им е слабата страна. Имам чувството, че това е една партия, която действат по сценарий, но пропада, когато трябва да реагира на момента, защото няма ценности и политики, които да служат като основа“, заяви политологът Татяна Буруджиева.

Снимка: btvnovinite.bg

Според нея бламирането на днешното заседание с гласуването на депутатите е „въвеждане на нови парламентарни практики“ и това било напълно излишно, след като дневния ред се решава на председателски съвет и въобще не е нужно да се стига до пленарна зала, за да се провали заседанието.

„Те бламират себе си, те са си вкарали тези неща в дневния ред, а не някой отвън“, заяви Буруджиева.

В момента сме в предизборна кампания и това си личи в поведението на политиците, отбеляза Антоанета Христова.

Но при нови избори, според нея, разликата в резултатите на политическите партии ще се различават с няколко процента.

„Моята теза е, че ще влязат патриотите, видяхме, че са започнали силна кампания с вота в чужбина. „Демократична България“ ще получи увеличение на подкрепата, защото са най-познатата партия на протеста, а уплашени от видяното сега някои ще гласуват за ГЕРБ, така че и тяхната подкрепа ще се увеличи“, прогнозира политическият психолог.

Възможно е при нови избори да имаме „още по-разпарчатосан парламент“ и в Народното събрание да влязат партията на Божков и „Възраждане“, коментира Татяна Буруджиева.