Умишлен палеж - основната версия на разследващите за пожара в дома за стари хора във Варна. Вероятно е извършен от един от обитателите на дома.

При трагедията загинаха четирима души  - двама мъже на 73 години, един на 70 и жена на 88 години. Други 2 жени са настанени в болница, като състоянието им е сравнително стабилно.

Разследване на bTV наскоро установи, че въпросният дом работи без лиценз, който не е подновен за 2022 г. заради много нарушения, установени от агенцията за качеството на социалните услуги. 

Евентуалният извършител е на 53 г. и е настанен в психиатрия.

Пламъците възникват малко преди 3 часа тази нощ и обхващат само една стая на приземен етаж. 

"Служители от персонала са опитали да загасят произшествието с подръчни уреди, но не са успели", каза гл. инспектор Петя Кюпова, началник на I районна служба.

Към мястото са изпратени 5 противопожарни автомобила с общо 18 служители, които пристигат за минути.

Пламъците обхващат само една стая на приземния етаж. Горят дюшеци и дограма.

Пожарникарите бързо се справят с пламъците, но установяват четирима загинали. 20 души са евакуирани.

"Това е едно от най-сериозните неща и най-трудните. Тук се намират трудно подвижни хора, някои от които са лежащи на легло, с апаратно дишане, с кислород. И голяма помощ ни оказват съответно помощния персонал в обекта", заяви гл. инспектор Петя Кюпова, началник на I районна служба.

Причините за пожара се разследват. От полицията съобщиха, че стаите в дома са оборудвани с камери и записите се преглеждат.

"Има домуващ, който си е признал, че той го е направил. Това е умишлен пожар", каза служителка в дома. В момента се установява дали това наистина е така. 

"На този етап не смея с категоричност да твърдя, че причината е само и единствено тази. Всички възможни версии се проверяват и ще бъдат проверени", заяви окръжният прокурор Красимир Конов.

В дома има общо около 80 обитатели, а капацитетът на социалното заведение е за 90 души. Разследването на случая продължава. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!