Стотици хора месеци наред чакат без резултат решения на ТЕЛК-Русе. Това ги оставя без доходи, докато очакват документите си. Здравните институции признават, че има забавяне заради липса на лекари.

Петя Иванова е онкоболна с придружаващи заболявания. Подала е документи за подновяване на ТЕЛК-а си още преди девет месеца.

„Няма пенсия, няма пари, няма доходи. Аз съм с 80% процента ТЕЛК. Картончето за паркиране също изтича с датата на ТЕЛК-а, аз не мога да вървя. Ако нямам съпруг, аз съм на произвола. Хората с нисък социален статус умират, нямаш никакви доходи“, коментира тя.

В подобно положение са близо 2000 души, които чакат решенията на двете комисии в Русе.

„Нерви хабиш, ходиш, молиш се като просяк. Никой не иска да е болен, никой, най-вече децата ни да бъдат болни“, казва Веселка Карагьозова, баба на дете със специални потребности.

Малко и пренатоварени лекари и все повече желаещи да бъдат освидетелствани, бавят работата на комисиите.

„Специалистите по вътрешни болести са много малко. Това е една широка специалност, която почти вече никой не иска да специализира, директно минават в тесните специалности“, казва Иван Иванов, изпълнителен директор на УМБАЛ "Канев"-Русе.

„Да се разкрият малко повече ТЕЛК-ове в държавните и в общинските лечебни заведения за болнична помощ - както е в много страни, да се освидетелстват само хора, които са в трудоспособна възраст“, иска д-р Чавдар Вълчев, директор "Медицински дейности" в РЗИ-Русе.

От болницата в Русе търсят варианти да привлекат още лекари в ТЕЛК чрез заплащане, но към момента желаещи за това няма.