Пловдивската УМБАЛ „Свети Георги“ е предоставила на прокуратурата пълната медицинска документация, свързана със смъртта на 18-годишния Теодор.

Държавното обвинение в Пловдив е образувало досъдебно производство за професионална небрежност по случая. Назначена е медицинска експертиза. Родителите на момчето сигнализират за допусната лекарска грешка.

Опечаленото семейство разказа в „Тази сутрин“, че на момчето е дадено много силно обезболяващо.

В своя позиция от болницата казват: „Новите сведения, получени в хода на извършваната проверка са, че има данни пациентът да е пострадал при Пътно-транспортно произшествие, като първоначално не е потърсил медицинска помощ. Доста по-късно след травмата и след появата на по-засилени симптоми на черепно-мозъчна травма, е потърсена квалифицирана помощ и момчето е било транспортирано от ЦСМП в Спешното отделение на болницата“.

Допълват, че след съответните изследвания, пациентът е приет за лечение на черепно-мозъчната травма. „Видът и обхватът на терапията са били обсъдени с целия колектив на клиниката. Терапията е била насочена към овладяване на състоянието и симптомите – лечение, насочено към намаляване на мозъчния оток“, уточняват от УМБАЛ „Св. Георги“.

За изясняване на причините за смъртта е била назначена съдебно-медицинска експертиза, от лечебното заведение посочват, че не са запознати с резултатите от нея, тъй като материалите от досъдебното производство се разгласяват единствено по преценка на прокурора.

От болницата посочват, че в лечебното заведение е назначена проверка, като се установява, че пациентът е бил наблюдаван, включително в деня на неговата смърт и е бил в съзнание и напълно контактен, след което влошаването му е настъпило внезапно.

„Категорично не сме съгласни с твърденията на близките на починалия, описващи поведението на медицинския персонал в Клиниката по неврохирургия. Не бихме искали да коментираме в детайли тези твърдения и на този етап ще проявим разбиране към състоянието на родителите. Въпреки неверните обвинения и медийният натиск, лечебното заведение ще се въздържи от изнасянето на повече подробности относно травмата, хронологията на събитията, лечението и състоянието на младежа“, допълват от болницата.

Образувано е досъдебно производство, чиято цел е да изясни цялата фактическа обстановка и да прецени има ли данни за лекарска грешка и престъпление.