Трагичен случай в Пловдив. 18-годишно момче почина, а родителите сигнализират за допусната лекарска грешка. 

Синът на адвокат Йордан Давчев и Калина Давчева – Теодор, бил приет в неврохирургията на университетската болница „Свети Георги“, след като ударил главата си. Момчето е оставено в болницата за наблюдение, тъй като повръщало след удара. Ден преди изписването, родителите заварват сина си в болницата, борейки се за живота си, сам в болничната стая. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Детето ми агонизираше, аз влязох спокойна, след уверението на лекарите, че детето ми е добре и чакаме контролен преглед. Заварих, че той хърка и диша тежко, реших, че е заспал в неудобна поза и се опитах да го събудя. Тогава видях едно голямо петно течност, разтърсих го силно, но той не се събуждаше“, разказа майката. 

По думите ѝ в този момент сестрата обяснила, че са му дали обезболяващо и затова не може да се събуди. „В този момент започна да се дави и спря да диша“, добави майката. 

Бащата обясни, че не е имало животоспасяваща апаратура под ръка, затова реанимацията се забавила. 

„Лекарят попита сестрите: „Хора, какво му дадохте? Момчето беше добре!“. Аз го чух с ушите си“, сподели майката. Опечаленото семейство уточни, че все още не са получили епикриза за смъртта на сина им. 

„За мен причината е повече от ясна – нашето дете почина от задушаване, защото персоналът извърши престъпно бездействие. Аз недоумявам, в коя държава на персонала е предоставено на 20-часово разположение телевизор, който не се изключва. Персоналът постоянно е на телевизора, на кафе и цигари. Това е недопустимо“, каза бащата. 

От лечебното заведение заявиха за bTV, че тече вътрешна проверка, а цялата документация по случая е предоставена на прокуратурата. От болницата изказват съболезнования на семейството. Няма информация дали дежурният екип е бил наказан.