Украинският посланик у нас е изпратил официална нота до външното ни министерство с конкретно искане за оръжия. Това съобщи самият той в ефира на "Тази сутрин" по bTV.

Три вида военна техника иска Украйна от България. Виталий Москаленко е изпратил нота до външното ни министерство, с която иска страната ни да предостави тежки гаубици, ракетни системи за залпов огън, както и тежки миномети от 120 милиметра.

"Буквално онзи ден изпратих една нота във външното министерство, където официално представяме обръщение за тъкмо такива съветски, стари въоръжения", каза Виталий Москаленко – посланик на Украйна в България.

От външното ни министерство посочиха, че са препратили нотата до компетентните ведомства. От Министерството на отбраната пък заявиха за bTV, че исканията на Украйна трябва да минат през парламента. На същото мнение са и коалиционните партньори.

"Предполагам ще има коалиционни съвети. Ще има обсъждане, за да се запознаем с точната формулировка на желанията. Но според мен категорично коалицията трябва да застане зад тезата, че едно такова нещо трябва да се реши в парламента", заяви Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

От БСП посочиха, че вече има решение на парламента, а то е да не се дава оръжие на Украйна. От Демократична България обаче виждат искането като възможност да обновим въоръжението си.

"България вече е най-големият съхранител на старо съветско въоръжение на такива музейни експонати, каквито си имаме в нашата армия. Защото по-голямата част от страните от Източна Европа вече ги дадоха на Украйна, в замяна на което те получават аналози западни, съвременни", отбеляза Ивайло Мирчев от "Демократична България". 

Само преди месец темата се превърна в повод за изостряне на тона между партиите в управляващата коалиция. Така се стигна до крайното решение да не даваме оръжие за Украйна, а само да помагаме с ремонта на украинската техника.