След само два дни работа буферният център в Елхово вече е затворен. Преди няколко часа бежанците бяха пренастанени в общежития и почивни бази в страната.

Последните 226 украински бежанци днес напуснаха лагера в Елхово с шест автобуса. За да избегнат хаоса от предишния ден, хората сами се организираха по групи.

Снимка: btvnovinite.bg

Първи към Пампорово поеха майките с деца, а пенсионерите чакаха дълго.

Снимка: btvnovinite.bg

„Пенсионери, с кръвно, сърдечно болни, стоим и пак няма да отидем никъде“, коментира Валентина Макарова от Николаев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Има достатъчно бази, отново подчертавам, но преговаряме база по база, на всеки човек се обяснява какъв е типът настаняване, има ли храна, има ли аптека. Не можем да ги забием на място, където няма достъп до градски транспорт“, заяви председателят на Държавната агенция за бежанците Марияна Тошева.

След шест часа път бежанците пристигнаха в базата на Министерски съвет в Пампорово усмихнати. Бежанците бяха настанени в двойни тройни стаи и в апартаменти. По думите на бежанка тя е преместена „от един рай в друг рай“.

39 жени, мъже и деца от Украйна се настаниха в почивната база на Пътната агенция в Павел баня. Капацитета е за 34 души, но от общината увериха, че ще набавят допълнителни легла. За тази вечер е осигурена суха храна, а от утре сливенска фирма ще осигурява кетъринг.

Снимка: btvnovinite.bg

„Разбира се, ние искаме да се приберем вкъщи, ако всичко бъде наред, но сега ситуацията е такава, че се налажи да заминем. Нашият град Херсон е окупиран“, казва Светлана.

Палатките в Сарафово са празни, а  250 бежанци от буферния център са настанени временно в хотелската част към базата.

„Вчера видяхме възможност да не настаняваме хора в палатките, така че изведохме първите 70 души в почивни бази и не се стигна до ползване на палатките“, казва заместник областният управител на Бургас Пламен Янев.

„Няма значение къде ще ни преместят, стига над главите ни повече да не се стреля“, казва Маша от Харков.

От София, Бяла и Банско също предоставиха бази за бежанците.