В началото на ваксинационната кампания българи сигнализираха, че след поставяне на първа доза ваксина, не могат да поставят втора доза у нас. Този проблем в последствие беше оправен, но сега се оказва, че няма  опция, при която при завършен курс на ваксинация в чужбина, у нас да се поставя бустерна доза. 

Борислав Иванов решава да си постави трета доза в родния си град Русе. Тъй като е живял няколко години в Румъния, първите две дози са поставени в Букурещ. Оказва се, че ваксинационният му цикъл в чужбина не може да бъде признат у нас според информационната система.

Снимка: btvnovinite.bg

„Реших, защото твърдо вярвам, че това е начинът да се избавим от пандемията. Имам и малка дъщеря на няколко седмици и искам да защитя семейството си максимално“, казва Борислав.

По думите му поставянето на трета бустерна доза му е отказано от РЗИ, тъй като системата на ваксинационния регистър не покрива случая.

Системата е разработена с вариант, в който е възможно поставяне на първа доза в чужбина, а втора у нас. Казусът с бустерната доза обаче не фигурира.

„Да кажем аз съм завършил ваксинационния цикъл в Румъния и тъй като съм от Русе, ми  е много лесно да отида дотам. Но да кажем, че има хора, които са се ваксинирали в Австралия и са се завърнали в България. Това означава, че те трябва да се върнат обратно в Австралия, за да си поставят трета доза. Това е пълен абсурд, който трябва да се разреши…“, смята Борислав.

В ситуацията на Борислав са и други наши сънародници. От здравното министерство заявиха, че работят по проблема.

 

Снимка: btvnovinite.bg

„Смятам, че се работи по този проблем. Има редица писма, които са получени предходната седмица и колегите са ангажирани със случая и мисля, че съвсем скоро ще има решение на проблема“, обясни заместник – министърът на здравеопазването д-р Тома Томов.  

А на Борислав не му остава нищо друго освен да чака. 

Снимка: btvnovinite.bg

У нас общия брой на поставените дози е малко над 3 400 000. Със завършен курс на ваксинация са около 2 милиона българи. Бустерна доза са си поставили 139 457 души, а  за последното денонощие са поставени над 17 000 дози ваксина.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!