Започна ремонта на още един ключов столичен булевард. Кръстовище на две нива ще бъде построено на ъгъла на булевардите "Иван Гешов" и "Георги Софийски". Съоръжението струва 11 милиона лева и трябва да бъде готово след 310 календарни дни. Булевард "Гешов" няма да бъде изцяло затворен за движение, но ще работи само по едно платно в двете посоки и почти навсякъде ще е забранен ляв завой.

Ударно в София ще бъдат сменени и 25 километра тротоарни настилки. В началото на булевард "Черни връх" вече се работи интензивно. Ремонтите съвпадат с цялостната реконструкция на булеварда, заради метрото.

2 милиона лева е предвидила общината за подмяна на тротоари за тази година. След огледи са преценени най-проблемните зони, без значение дали са в центъра или в кварталите, в зависимост от това колко разбити са плочките и какъв е потокът от пешеходци.

В малките улички нещата обаче изглеждат съвсем различно.На 2 метра от ремонтиращите се тротоари на централния булевард картинката е позната за София - разбити плочки, дупки, липсващи бордюри. Илиана Стефанова е овладяла типичната за майка с детска количка столична дисциплина - слалом между коли и изкъртени алеи.

Последните 30 години ремонти на тротоарите в София почти не са правени. Досега от общината са обновили 135 хиляди квадратни метра, а до края на годината предстои ремонтирането на още три пъти повече.

"С оглед на достъпност на средата новоизградените и ремонтирани тротоари правим съответните понижения на бордюрите, така че да бъдат удобни за преминаване, както на хора с увреждания, така и на майки с детски колички, каза Георги Тодоров, "Транспортна инфраструктура" в Столична община.

От общината обещават, че ремонтирането на пешеходните зони е сред приоритетите им и всяка година ще бъдат отделяни все повече средства за подменяне на тротоарните настилки.

Тези празнични дни се използват от властите и за цялостно измиване на софийските улици. Столичният кмет Йорданка Фандъкова обещава, че и това няма да бъде еднократен акт, а ще се случва всеки месец.