Организирана престъпна група за трафик на мигранти и експлоатация на жени е била разбита при акция на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура, обяви пред журналисти зам.-главният прокурор Иван Гешев. Операцията е включвала действия във Видин, Монтана, София и Бургас.

По думите на Гешев схемата с чужденците е включвала превеждането им през територията на България, временното им настаняване на адрес във Видин и прехвърлянето им с моторници през Дунав в Румъния, където ги чакали местните трафиканти. За целта са били използвани скъпи и луксозни лодки, отбеляза зам.-главният прокурор.

Според него има данни по разследването, че именно соченият за лидер на групата е свързан с опита за палеж на ГПУ-Видин, както и на огнените нападения срещу разследващ полицай и прокурор в дунавския град. Причината – бандата вече един път била разкрита и досъдебното производство по този случай предстояло да влезе в съда. Атаките били „акция за сплашване”, стана ясно от думите на Иван Гешев.

След няколко месеца оперативна работа, вчера в един от тунелите на Витиня бил задържан автомобил с три деца, три жени и трима мъже от Иран и Ирак, които били превозвани от лице, свързано според разследващите с престъпната група. На остров на Дунав, пък, с помощта на катери на „Гранична полиция” били задържани други заподозрени, които имали банкет. „Празникът е приключил някак тъжно за тези хора”, отбеляза Гешев.

Снимка: Пресцентър на МВР

По случая се работи и с румънската прокуратура.

Иван Гешев, който към момента е единствен кандидат за поста на главен прокурор, коментира, че не се притеснява от липсата на конкуренти в надпреварата. Той припомни и че Борис Велчев преди 13 години също е бил без алтернатива – тогава с номинации от 17 членове на Висшия съдебен съвет, а след това е бил „един успешен главен прокурор”.

„Бях подкрепен от професионалната общност, това е видимо. Това е огромно доверие, което трябва да оправдая”, обяви кандидатът за поста на обвинител №1.