Предотвратен е палеж на граничното полицейско управление във Видин. Това съобщиха на съвместен брифинг от МВР и специализираната прокуратура. Според държавното обвинение техният замисъл е бил толкова мащабен, че е можел "да вдигне във въздуха целия град".

По случая се е работило по предварителна информация, миналата седмица във вторник през нощта срещу сряда са задържани двамата мъже, докато са се опитвали да стигнат до управлението и да го запалят.

Снимка: btvnovinite.bg

Граничното полицейско управление се намира в оживената част на града. Само на петдесет метра от оградата му има бензиностанция, а на едва на сто метра от него са първите блокове на два жилищни квартала.

В нощта, в която е извършен опитът за палеж, в двора на участъка е имало две цистерни, една от които пълна с пет тона дизелово гориво. В автомобила на задържаните са намерени 8 туби с бензин. Към тях имало закачани найлонови пликчета с друго вещество. В комбинация двете са силно взривоопасни. Мотивът на двамата мъже обаче не е ясен.

Снимка: btvnovinite.bg

„Самото полицейско управление в жилищен район. Както се изрази един колега от Видин, ако беше се случил палежът, който е бил планиран, градът щеше да гори една седмица”, обясни зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Снимка: btvnovinite.bg

Не е ясно кой е поръчителят на палежа. Нито един от задържаните не е от Видин. Използвали са апартамент на свой познат.

„Свалиха достатъчно количество храна и вода, за да могат да останат там известно време, в рамките на два-три-четири дни, докато отшуми това, което са замислили и да могат след това безпроблемно да се изтеглят”, каза ст. комисар Петър Коцин, дир. на ОДП – Видин.

Снимка: btvnovinite.bg

От полицията са сформират секретни постове, двамата мъже обаче ги разпознават и се отдалечават, но малко по-късно са задържани. 

По първоначална информация мишената на палежа е граничен служител. На 26 октомври 2018 г. неговият лек автомобил беше запален в късните часове на деня. Тогава беше запалена и вратата на апартамента под него – необитаем, но собственост на служител на административния съд във Видин.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!