Удар срещу трафика на наркотици. Заловиха огромно количество течен метамфетамин, оценен за 11 млн. лв. на Летище София. Пратката е идвала от Мексико, била е замаскирана като ванилов екстракт.

Използването на течен метаметамин е изключително рисково. Дори една капка в напитка може да доведе до предозиране и летален изход.

Преди дни на летището пристига карго пратка от Мексико. По документи бутилките съдържат екстракт от ванилия. Митническите служители от отдела за борба с наркотрафика обаче се усъмняват и тестват течността.  

В 450 бутилки течност от ванилия е открит 450 литра течен метамфетамин. Получателят на пратката е арестуван. За него не беше съобщено нищо, освен че е от Централна България. Извършени са обиски в дома му.

Повдигнато му е обвинение. Грози го наказание между 10 и 15 г. затвор. Издирват се и негови съучастници, тъй като става въпрос за международен канал.

Основни производители в света на метамфетамин са Мексико и Иран, а в Европа – Белгия и Холандия. Мексиканските наркокартели се опитват да го наложат, защото по-лесно се пренася и е по-чист.

Метамфетаминът е синтетичен наркотик със стимулиращо действие. Пред bTV експерти коментираха, че досега не са срещали употребата му в течно състояние. И според тях заловената пратка у нас е доста смущаващ факт.

 

В този вариант, рискът от предозиране и смърт е много голям. Метамфетаминът е с висок потенциал на зависимост. Над 90% от хората, които редовно го приемат получават силни психични разстройства, обясниха за bTV психиатри.