Задържан е получателят на пратката с метамфетамин за над 10 млн. лв., която бе установена на Летище София при проверка. Това заявиха на брифинг от Агенция „Митници“.

Пратката е пристигала от Мексико и е била разположена в шишета с течна ванилия, като метамфетаминът е готов за консумация, а на черния пазар неговата цена може да достигне и 40 млн. лв.

Количеството на течния метамфетамин е било 450 литра. Установен е бил не по сигнал, а при проверка. Има само един по-фрапантен случай от този. Той е отпреди половин година, когато в Австралия е било задържано количество от 540 литра, стана ясно от брифинга. 

Мексиканските наркокартели в последната година и половина се опитват да наложат експанзия в останалите континенти не само в САЩ и Мексико, използвайки течни амфетамини, обявиха от "Митници".

Издирват се евентуални съучастници на получателя, претърсени са няколко адреса в средната част на България. Иззети са лаптопи и телефони.

На арестувания е повдигнато обвинения, а предвиденото от закона наказание за него е от 10 до 15 г. затвор и глоба от 100 до 200 000 лева.