Данъчните предлагат срока за смяна на софтуера в бензиностанциите да бъде удължен до края на септември. Това съобщиха за bTV от НАП. Така бензиностанциите ще разполагат с допълнителни шест месеца, в които да въведат касови бележки с разбивка за цената на горивото.

Според НАП времето ще бъде достатъчно, така че да няма риск от временно затваряне на бензиностанции заради неспазване на изискванията.

От Петролната и газова асоциация неведнъж предупредиха за риска от криза на пазара и частично затваряне на обекти, тъй като няма да успеят да въведат новия софтуер до 1 април.

От НАП не коментираха съображенията на антимонополната комисия, че детайлната разбивка за цените в касовите бележки може да доведе до “по-лесна координация на ценовата политика”.

"Не се прави компромис по отношение на съдържанието, а само по отношение на времето, в което те ще изпълнят това изискване", каза Росен Бъчваров - говорител на НАП.

"Самата КЗК ни забрани да публикуваме цените си на едро на сайтовете на компаниите, необяснимо е защо сега МФ ги иска на фискалните бележки", коментира Светослав Бенчев - Българска петролна и газова асоциация.

 

Все още се очаква и реакцията на финансовото министерство по темата.