Мерките при грипна епидемия на територията на област Габрово се удължава до 29 януари, включително, а в понеделник (23 януари) ще стане ясно дали ще бъде обявена епидемия и на територията на област Ямбол.

На 17 януари грипната епидемия беше обявена в Габрово, Пазарджик и Ловеч, като се очаква към тези области да се присъединят още няколко до края на месеца.

На територията на област Габрово в сила остават временни противоепидемични мерки, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Преустановени са плановите консултации на бременни жени и деца, както и на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизациите в извънболничната помощ.

Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се и контрола в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала.

Присъственият учебен процес се преустановява от 23 до 29 януари. Това важи и за извънкласните занимания, включващи посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия, както и планирани екскурзии, зелени училища и туристически пътувания.

В началото на следващата седмица ще бъде решено дали учениците в Ямболска област да излязат в грипна ваканция от 25 януари, за да може тя да се слее с дните на междусрочната ваканция от 1 до 5 февруари.

За разлика от преди седмица, когато масово се разболяваха деца и ученици, сега засегнатите са от всички възрастови групи.