Удължава се бедственото положение в Перник с още 30 дни, считано от 2 февруари. Решението е взето на заседание на Областния кризисен щаб.

Това съобщи областният управител Емил Костадинов по време на старта на строителните дейности по изкопите и полагането на тръбите за водопровода от Мало Бучино до Перник.

Обектът беше инспектиран от министъра на икономиката Емил Караниколов, областния управител Емил Костадинов и кмета на Перник Станислав Владимиров.

Общата стойност на проекта е 27 039 000 лв., като сумата включва и изграждане на помпена станция, подмяна на три спирателни крана по довеждащия водопровод на Перник и монтиране на система за мониторинг на язовир "Студена".

След изграждане на новата водопроводната връзка ще започне почистване на дъното на язовир "Студена", каза министър Караниколов.

"Тук ще подаваме 300 л в секунда. Когато язовир "Студена" надхвърли 10 милиона куб. м, водният режим ще бъде намален или прекратен", каза от своя страна Станислав Владимиров.

Заради строителните дейности до средата на февруари се ограничава движението по 1,2-километровия участък от третокласния път Големо Бучино - Перник.