Тази сутрин официално стартира строителството на водопровода от Мало Бучино до Перник. Министърът на икономиката Емил Караниколов и кметът на Перник Станислав Владимиров дадоха началото на дългоочакваното изграждане на трасето.

"Тръбите идват. 130 камиона, 23 дни. Започваме строителство, има машини и съм сигурен, че в срок до 40 дни ще се справим“, каза Караниколов.

"Вече има тръби, работи се много усилени. Надявам се в рамките на месец и половина да започнем да черпим вода от водосбора на язовир „Белмекен“ през язовир „Бели Искър“. Това означава, че ще прекратим водовземането от язовир „Студана“ и ще му дадем възможност с много по-бързи темпове да започна да се пълни“, каза кметът на Перник.

Сегашният воден режим в града обаче ще се запази.

До средата на февруари се ограничава движението по 1,2-километров участък от третокласния пътя Големо Бучино - Перник.

За извършване на необходимите строителни работи се спира движението в участъка от разклона за с. Люлин до отбивката за регионалното депо за битови отпадъци, съобщиха от АПИ.

Обходният маршрут е АМ „Струма“ - общински път до с. Люлин – път III-802 Дивотино - Перник.

Снимка: btvnovinite.bg

Перничани са на воден режим от 18 ноември миналата година. Първоначално вода беше пускана за 10 часа през деня, а след това по 8 часа. В момента Перник е на режим, при който се пуска вода само по 7 часа на ден.

Тръбата, по която трябва да потече питейна вода за Перник, ще бъде готова до средата на март. Когато трасето Мало Бучино - Перник е готово, то ще осигури вода само за поддържане на сегашния воден режим, но плана на управляващите ще позволи повече да не се черпи вода от яз. "Студена".

Целият проект ще струва малко над 27 милиона лева с ДДС. Работата по изграждане на трасето ще е денонощна. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!