Бедствие без край. Заради безпрецедентното безводие Перник удължава с месец извънредното положение, реши Кризисният щаб в първия работен ден след празниците. Така, бедственото положение, обявено преди седмица, остава в сила още 30 дни, считано от утре.

Междувременно водната криза стигна и до главния прокурор. Иван Гешев взе на специален надзор досъдебните производства за проблема на миньорския град.

А по-рано през деня премиерът поиска всички ВиК дружества у нас да станат едно и обяви, че ще се строи нов магистрален водопровод.

В дома на семейство Ананиеви следят с тревога и надежда думите и действията на властта. Надяват се скоро водната криза да бъде овладяна поне частично, а иначе новината от днес след заседанието на Кризисния щаб, че бедственото положение ще бъде удължено с месец не успокоява семейството.

Домакинството планира да се откаже да пие вода от чешмата, дори ако е филтрирана с кана. Не вярва, че скоро режимът и неудобствата, които носи, ще свършат въпреки усилията на институциите:

„За мен са много приказки без никакви действия, защото година и нещо се е знаело за проблема с язовира, но никой нищо не е направил”, коментира Елица Ананиева.

Кризисният щаб обяви, че с удължаване на бедственото положение ще се подменя водопреносната система. Поне 60-тина километра от водопровода е в много критично състояние. Спешен ремонт чака и пречиствателните станции: 

„Виждате при едно малко замътяване заради дъждовете и снеговете във Витоша – обемът на яз. Студена е в критични норми и всеки един приток образува замътяване, което усложнява допълнително ситуацията”, каза Станислав Владимиров.

„Ще монтираме уреди, с които да знаем колко е притокът реално, колко е разходът от язовира, колко влиза в пречиствателната станция, колко излиза от пречиствателната станция, за да имаме ясно какво количество влиза и излиза”, заяви Емил Костадинов.

Премиерът пък предлага генерално решение – окрупняване на всички ВиК дружества в едно държавно предприятие. Борисов успокои, че по кризата в Перник се работи приоритетно.

"В условията на криза, какво Петя съм разпоредил… да опънем нов магистрален тръбопровод – този кърпим го, слагаме кран на 10 метра, вчера ходих да гледам, тръбите са просто толкова изгнили, че като влезе налягането веднага ги пробива”, каза премиерът Бойко Борисов.

Прокуратурата ще разследва длъжностни лица от общинската и областната администрация за това, че не са положени достатъчно грижи за ВиК мрежата и за стопанисването на водния ресурс на язовир Студена. На фона на всички усилия обаче тревогата на хората остава:

А по повод тревогите за зараза с ешерихия коли, от Регионалната здравна инспекция обявиха, че с изключение на квартал „Проучване”, където ремонтите продължиха и днес, водата в града е годна за питейно битови цели. Окончателните резултати от всички проби се очакват в неделя.

Докато мерките на властта, проработят приоритет за всяко домакинство в Перник остава запасяването с вода.