Столичното 54 СУ „Св. Иван Рилски“ скандализира родители, като на първата за учебната година родителска среща поиска от тях да декларират, че ще даряват пари и различни материали или че ще помагат с физически труд в училището.

„Така поднесено се чувствам длъжна да даря нещо – възмути се майка на ученици. – Всички ще дарят и после как ще гледат на моето дете? Това е държавно училище – не може на всяка родителска среща да се говори не за децата, а за пари“.

Снимка: bTV

В училището отдавна е регламентирано дарение от по 10 лева за родителите, които желаят, и това не е незаконно. Сега целта била по-добра организация, за да има повече средства за награди на изявени ученици, например. И в това, според директорката Соня Василева, няма нищо нередно.

На въпрос къде е границата между дарение и изнудване тя отговори: „Според мен изнудване е, ако искаме тези пари преди да сме записали децата, а ние ги искаме, когато те вече са наши ученици“.

Снимка: bTV

Според Регионалното управление на образованието (РУО) обаче декларацията е притеснителна.

Самият факт, че в нея се изписва името на родителя и детето има елемент на задължителен характер, какъвто няма в доброволчеството, коментира началникът Столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева.

Подобни сигнали за притеснителни искания за дарения постъпили в Министерство на образованието и науката (МОН) още преди учебната година.

„Това не е редно. Пратил съм писмо до директорите на всички учебни институции, че не следва да се искат дарения под каквато и да е форма от родителите за дейности, които са финансирани от държавата“, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Конкретният сигнал също ще бъде проверен от МОН.

След като сезирахме институциите, ръководството на училището официално отмени исканата декларация. Предстои директорът да даде писмени обяснения до шефа на РУО, след което от там да направят предписания.