Вече има нови правила за доставката на плодове, зеленчуци и мляко в детските градини и училищата. Продуктите по програмите "Училищен плод" и "Училищно мляко" ще се доставят основно от производителите, а държавата ще плаща различна цена за отделните видове.

Програмата "Училищно мляко" се прилага от 2009 г.., а "Училищен плод" от 2010 г.. По тях се доставят продукти на децата до 4 клас.

С промените детските градини и училищата ще трябва приоритетно да работят със самите производители, вместо с фирми посредници, които доставят продуктите.

Променя се и методиката, по която се финансират доставките.

Досега детските градини и училищата избираха кой да им доставя продуктите. В столичното 104-то училище с промените директорът ще иска поне три оферти - едната задължително от производител, и, ако той даде такава, ще печели с приоритет.

„Ние нямаме друго помещение, в което фирмата производител да достави продуктите за децата и да ги раздава, освен стола. Той вече е нает от друга фима и как двете фирми ще се разберат за тази доставка - не ми е ясно", коментира Капка Велинова, директор на 104-то училище „Захари Стоянов”.

Дава се приоритет на производителите, тъй като в момента, по неясни причини, надпреварата за доставчици се печели масово от фирми прекупвачи, обясниха от земеделското министерство.

Фирмите прекупвачи изнудват предприятията за ниски цени и доставят на по-високи в училищата, твърдят от Асоциацията на млекопреработвателите.

Всяка година се дават няколко милиона лева за доставката на продуктите. Фактурите на доставчиците се осребряват от Фонд "Земеделие". За една порция плод или зеленчук се дават 68 стотинки, а за мляко или млечен продукт – 54 стотинки. С промените за различните видове храни ще се плаща различна цена, при това на килограм, а не на брой. Променят се и изискванията за грамаж.

Ако одобрените доставчици за тази учебна година се откажат заради новите условия, ще бъде обявено ново набиране.