За първи път първият срок ще завърши по различно време за различните училища. Тази възможност дава образователното министерство заради дистанционното обучение в COVID кризата.

Вместо на 2 февруари, някои ученици могат да приключат първия срок две или три седмици по-късно.

Това време ще се използва за наваксване на материал, който не е бил усвоен пълноценно по време на онлайн обучението.

Тези варианти за удължаване на първия срок ще важат за учениците от 1. до 6. клас. 

След като на 30 ноември всички училища преминаха към дистанционно обучение, просветното министерство даде възможност на директорите да изберат – дали в дните до 21 декември учениците от 1. до 6. клас да имат реален учебен процес или да използват дните за творчески дейности и наваксване на материал.

"Ако хипотетично едно училище избере 1. до 3. клас да не учат, а да компенсират пропуски и да развиват интересите във времето до Коледната ваканция, това са три седмици, това значи, че за тях първият учебен срок трябва да се измести с три седмици", коментира Евгения Костадинова от МОН.

Вместо на 2 февруари, първият срок може да приключи например на 23 февруари за учениците от 1 до 3 клас.

А за децата от 4. до 6. клас са предвидени само две допълни седмици за наваксване на материал и извънкласни дейности. Така, те могат да приключат първия срок на 16 февруари.

"Това няма задължителен характер, просто задължителното за всички ученици е в рамките на първия срок да имат 90 учебни дни, тоест 18 учебни седмици", уточни Костадинова. 

Ако усвояването на материала върви без проблеми, тогава всички класове могат да завършат в първоначално установения срок. 

За децата до 6. клас ще бъде удължена и учебната година с две до три седмици.

За учениците от 7. до 12. клас няма да има удължаване на първия срок. Те ще имат 1 ден междусрочна ваканция и започват втория срок на 4 февруари.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!