Министерството на образованието и науката удължи учебната година за учениците от началния и основния етап

Заповедта издаде днес министър Красимир Вълчев.

Така учениците от I-III клас ще учат не до 31 май, както беше досега, а до 23 юни.

Тези от IV-VI клас пък ще завършат учебната година на 30 юни. Досега последният ден преди лятната им ваканция беше 14 юни.

Идеята е децата да имат две допълнителни седмици за занимания по интереси и наваксване на материал.

А от днес всички ученици в страната учат дистанционно.

По данни на МОН около 40 хиляди ученици са декларирали, че не разполагат с устройства, с които да се включат в часовете. Останалите над 600 хиляди продължават обучението в онлайн среда.

„Това не означава, че те са изключени, тъй като обучението може да се провежда под формата на възлагане на задачи, включително и през телефони, осигуряване на материали на хартиен носител или участие в проектни задачи, които не изискват наличие на електронно устройство“, отговориха от ведомството в писмена позиция до bTV.

Оттам добавят, че предстои да бъдат отпуснати допълнителни 15 млн. лева на училищата за консумативи, като с част от средствата могат да бъдат закупени компютри или таблети.

Въпреки че някои училища имат в наличност устройства, не навсякъде това е опция.

За да учи онлайн, синът на Иванка Иванова от село Злидол се включва от телефона ѝ. Детето е в четвърти клас. „Така само с телефона не виждам как ще стане. Би трябвало да му предоставят таблет или лаптоп“, споделя майката.

В селото, където живеят, има и друг проблем - слаба интернет връзка. Така е и в повечето населени места в Искърското дефиле.

За да видим как протича един онлайн урок, се включваме в час по математика на втори клас в столицата. Часовете за най-малките – от I до IV клас, са намалени до 20 минути, но материалът за усвояване е същият.

„Докато се стигне до самото учене, подготовката, и за учениците, и за учителя изисква повече време“, обяснява Елена Димитрова, която е учител в началните класове.

Учениците ще се върнат в класните стаи най-рано през януари.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!