Миниградинка с биопродукти ще бъде посадена в училище в Разлог. Идеята е учениците да се учат на здравословно хранене. За да придобият умения в отглеждането на биопродукти, ученици от гимназията по селско стопанство в Разлог търсят идеи в истинска биоферма.

„Оказва се, че биопроизводството има традиции в миналото. С напредване на технологиите обаче на мода излизат именно едрите и красиви плодове и зеленчуци.

„Специалистите ни обещаваха големи плодове, големи ябълки, големи тикви, но това се оказва фикс идея плодовете ставаха по-лоши и по-опасни и некачествени за храна. Трайността и съхранението им се намалява и има много вредни вещества за тях. В здравословните продукти няма изкуствени торове, липсват пестициди, затова и са малки и в много случаи с не така красив вид. Бъдещите земеделци обаче са сигурни, че точно с такъв тип земеделие ще се занимават.”, коментира Димитър Стоянов, собственик на първата биоферма в Асеновград.

То е екологично, трябва да са чисти ,да има чисти торове, чисти продукти, да няма препарати и да няма ГМО”, заяви ученичката Сабрие.

„Имам интерес в бъдеще да се занимавам с биопродукти, които не съдържат ГМО ,няма да използвам синтетични торове, препарати , химия, химични елементи , да има само биоторове, компости и всичко, което ни дава природата”, допълва Силвия Лулеова, също ученичка.

След посещението си в българска биоферма, учениците ще посетят такава и в Италия, а в най- скоро време край своето училище ще засадят малка градинка с екологични плодове и зеленчуци.