След орязването на парите за наука, учените от БАН обмислят дали да излязат на протест отново и ще настояват президентът да наложи вето върху вече приетия бюджет.

Заради заложения бюджет за догодина се очаква парите да не стигат за елементарни нужди като това да се покрият разходите за електричество и за отопление. За увеличение на работните заплати на младите учени изобщо не може да се говори, нито пък за закупуването на нова апаратура, която да им помага в изследванията.

Яна прави разработки в областта на фотодинамичната терапия и получава заплата около 400 лв. Смята, че трябва да взима поне още толкова. За да преживее й се налага в свободното време да работи и на други места. Занимава се с екскурзоводство, била е и преводач на международни изложения на университети. Всичко това само и само да остане в БАН, зщаото обича работата си.

В съседната лаборатория Албена е заета с разработка върху биологични тъкани, която би позволила хрущяли и изкуствена кожа да се имплантират по-добре в човешкото тяло. Заради хроничния недостиг на средства изследванията се правят трудно. „Опаковка от колаген струва около 600 лв., което е непосилно за сегашните финансови условия, в които сме поставени”, споделя Албена Даскалова.

Според организаторите на протестите бюджетът одобрен от парламента вчера означава загиване на науката.

Лъчезар Аврамов, от съвета на настоятелите на БАН, заяви, че в края на месеца разпускат хората и почват директорите да правят тънки сметки дали, ако половин месец не се работи, ще се икономисат пари от отопление.

Депутатите, които не подкрепиха допълнителните 10 млн. лв. за наука, смятат, че академията може да се справи и без тези пари. Менда Стоянова  от ГЕРБ заяви, че 10 млн. лв. не биха съборили бюджета, но въпросът е принципен. „За мен, след като в бюджета не се направиха никакви други промени между първо и второ четене за никоя друга група, БАН няма такива основания, за да правим това изключение”, каза тя.

ОТ ГЕРБ обясниха, че парите които миналата година са били дадени допълнително за млади учени не са били похарчени само за тях и това е още една причина да не подкрепят допълнителните средства за академията.