В Пето основно училище „Христо Ботев” в Кюстендил учениците работят по два проекта: „Храна за астронавти“ - подготовка, преработка и опаковане на храни за астронавти.
На метода на дехидратацията, храната първо се поръсва с брашно, след това се поставя в пакет и се изкарва въздухът от него. Продуктите могат да издържат цяла година, а те са най-различни: моркови, ябълки, чушки, дори свинско месо.
Преди консумация единственото условие е отново да бъдат потопен във вода.
Как да разпознаем пресните яйца? Оказва се, нужна ни е само купа с топла вода. „Когато то е прясно, стои на дъното на съда, когато е на седмица – се повдига нагоре, а разваленото стои на повърхността”, демонстрира ученичката Стефания.
Има ли нишесте в киселото мляко? Можем да проверим, капвайки няколко капки йод в него. Ако цветът на йода остане същият – няма нишесте.
Проектите на учениците ще бъдат представени на състезание за иновации в Португалия. Там се очакват участници от цял свят.