Три дни до присъдата по делото за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина. В петък Софийският градски съд ще излезе с решение дали признава Йоан Матев за виновен или невиновен за убийството от 2 юни 2015 г.

Днес той даде своите обяснения – за първи път в съдебната зала се чуха думи Йоан Матев. В обясненията си той каза, че не е извършил убийството и е научил за него от медиите.

Снимка: БГНЕС

Според Матев, той никога не е променял външния си вид, а брат му е  бил подложен на физически и психически тормоз в полицията, за да каже, че Йоан е извършителят .

Обвинението поиска 12 г. затвор, а защитата - невинен. 

На 2 юни 2015 г. Георги Игнатов издъхна посред бял ден в парка след удар с нож в сърцето. Негови съученици бяха разпитани по делото, а Марсел Матев даде показания, че брат му Йоан е извършил убийството, но после се отказа от тях.

Според държавното обвинение, макар и на прага на пълнолетието, подсъдимият Йоан Матев е разбирал какво върши.

Защитникът на семейството на жертвата Георги Игнатов каза, че са събрани доказателства за убийство, извършено по особено мъчителен начин и поиска обезщетение от 400 хил. лв.

Снимка: БГНЕС

„Аз лично съм убедена, че по делото има огромен брой косвени доказателства, които изграждат една стройна и непрекъсната верига, и водят до един единствен възможен извод, че именно подсъдимият Матев е извършил престъплението, в което е обвинен. Какво ще прецени съдът обаче, аз не мога да предвидя“, каза адвокат Станислава Каракушева. 

Защитата на Йоан Матев пледира за невиновност. Според адвокат Ина Лулчева, по делото няма нито едно доказателство за авторството на престъплението. Дори и косвено.

„Няма и косвени доказателства, защото твърдението че е снимано някакво лице, което минава покрай някакъв паркинг – не установява, че това лице има нещо общо с убийството. Твърдението, че е намерен нож – година и половина по-късно, при множество огледи, при които не е намиран, при който няма следи от убийството – не установява не само че това момче има нещо общо с убийството, но и че с този нож е извършено убийството“, обясни Лулчева.

Семейството на Георги Игнатов не дойде в съда.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!