12 години лишаване от свобода при строг режим – това поиска прокуратурата по време на пледоариите по делото за убийството на непълнолетния Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 г.

Според държавното обвинение, макар и на прага на пълнолетието, подсъдимият Йоан Матев е разбирал какво прави, а използването на нож за извършването на деянието показва незачитане на човешкия живот.

Защитникът на семейството на жертвата адв. Станислава Каракушева посочи, че са събрани доказателства за убийство по особено мъчителен начин – свидетели са разказали как се е мъчил Георги да диша, докато те са се опитали да му помогнат. В същото време тя отбеляза и че Матев бързо е променил външния си вид и начина си на обличане след случилото се.

Адвокатът напомни за показанията на психоложката на МВР, според които Йоан Матев е разказал именно на брат си Марсел, че случайно е намушкал с нож непознато момче, за да му вземе парите.  За тези признания припомни и прокурорът по делото.

Адв. Каракушева поиска граждански иск за семейството в размер общо на 400 хиляди лева и разноските по делото.

Позицията на подсъдимия

„Не съм извършил това, в което ме обвиняват. За убийството разбрах от медиите и от социалните мрежи“, заяви пред съда Йоан Матев.

„В училището бяха разлепени снимки на момче. Не мога да преценя дали момчето прилича на мен или не. През декември 2016 г ми се обадиха вече бивши съученици ( вече бях студент) и ми казаха че всички са били разпитвани за мен. През 2017 г ме задържаха и ми казаха, че брат ми е казал всичко. По-късно разбрах, че брат ми е бил подложен на психически и физически тормоз в полицията по време на разпита“, обяви подсъдимият.

Промяната във външния си вид пък обясни с това, че спрял да се занимава със спорт и не бил променял нищо в профила си във „Фейсбук“.

Неговият адвокат Ина Лулчева подчерта, че няма доказателства нито че лицето, заснето от камерите на БНР е Матев, нито че намереният нож е притежаван от него.

Трябва да се отбележи и, че показанията на брат му Марсел Матев ги няма, защото той се отказа от тях, посочи защитникът и обърна внимание, че в тези показания се твърди, че Йоан му е казал, че е хвърлил ножа, но не знае къде е.
Лулчева оспори и самото намиране на ножа в шахтата, защото това се е случило година и 8 месеца след убийството. Според доводите й, оглед на мястото е имало няколко пъти, но никой не е забелязал шахтата чак на 13 декември 2016 г. А и никой не е снимал цялата бетонна стена до шахтата.

„Техническата експертиза установява, че около 12 ч. Йоан Матев не е говорил с брат си, както твърди обвинението. Не е установено да е ходил до кортовете при брат си“, посочи тя и допълни, че не е било установено и как е бил облечен нейният клиент в момента на престъплението.

Според адв. Лулчева следствието не си е свършило добре работата: "Как се включва Йоан в това дело? Появило се е лице, пожелало анонимност, което казало, че знае кой е извършил престъплението. Така се появява Йоан".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!