Прокуратурата с разкрития около разследването на убийството на бизнес дамата Станка Марангозова. Според обвинението, служител на Националната служба за охрана е ръководил група за поръчкови убийства, изнудвания и разпространение на наркотици.

Според разследващите, именно тази група стои зад покушението срещу Марангозова.
От държавното обвинение твърдят, че служителят на НСО е поел поръчката. 

Снимка: btvnovinite.bg

Дългогодишният служител от НСО е подполковник, имал е логистична роля в групата, твърдят от прокуратурата. Занимавал се е с охрана на масови събития и на конкретни лица. Кои точно обаче – днес не стана ясно.

В телефона му са открити „проучвателни доклади“ за различни хора, техните близки, навици, маршрути. В колата му – устройство за проследяване и подслушване. От мобилния му телефон е установена активна комуникация с магистрати, адвокати, бивши министри и държавни служители на високи позиции.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен него, полицията е задържала и физическият извършител на убийството, както и негов помагач. Поръчителят също е разкрит. Той е в неизвестност и с повдигнато задочно обвинение, обявен е за издирване. 

От НСО коментираха, че съдействат на разследването. "Ръководството на НСО очаква на Службата да бъде предоставена информация по случая с оглед на предприемане на всички законосъобразни действия спрямо служителя", пише в позицията им.

Убийството беше извършено през миналия октомври от моторист. Тогава стана ясно, че убиецът е носел букет с изкуствени бели рози, за да прикрие пистолета със заглушител. За мократа поръчка бил платен аванс от 50 хил. лв.

Директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев уточни, че запознаването между извършителя и останалите в групата - е станало в затвора, където са изтърпявали наказание.

Според източници на bTV, поръчителят, който се издирва, се казва Иво Масларов. Разследващите смятат че, мотивите за убийството били неуредени финансови отношения между тях и сигнал от Марангозова.

"Беше голям кръгът от от потърпевши от нейни действия. Не е за пренебрегване и фактът, че по нейна тъжба в спецпрокруратурата се е водило досъдебно производство за изнудване от две лица. На това дело на следващия ден след убийството е дадено ход в съдебна фаза", каза Христо Терзийски, директор на ГДНП.