И днес депутати в пленарна зала спорят за това кой да строи 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Даването на зелена светлина за започване на преговори с потенциален строител рязко вдигна напрежението.

Очертаха се две разделителни линии. Опозицията в парламента смята, че това не е работа на Народното събрание.

На тази позиция са и ПП-ДБ. Те се разминаха с партньорите си от ГЕРБ-СДС и ДПС по въпроса една или две компании трябва да преговаря с държавата за изграждане на новите мощности.

„Това е пример как можем да убием даден проект. Защо? Защото това не е наша работа. Ние да казваме на министъра да продължи преговори. Ако искате да вземем решение да задължим министъра да ходи всеки ден на работа, то е същото“, коментира Драгомир Стойнев от БСП.

„Тук ще се отвори една корупционна схема. Едната престъпна организация дърпа чергата към себе си, другата към себе си. Българския народ ще плати сметката“, заяви Йордан Тодоров от „Възраждане“.

„Колегите от ГЕРБ-СДС и ДПС се вживяват в ролята на ядрени специалисти. Давате ли си сметка, че изведена на политическия терен тази тема губи своята експертна окраска и става повод за политически сблъсъци“, коментира Радослав Рибарск от ПП-ДБ.

„Много лесно се срива един проект, когато не стартира както трябва. Важното е да се даде възможност процедурата да продължи от експерти“, посочи министърът на енергетиката Румен Радев.