Турция прилага рестриктивни мерки не само срещу българските превозвачи – сръбските също се оплакват от такова отношение, съобщи служебният министър на транспорта Кристиян Кръстев в студиото на bTV по повод недоволството на граничните пунктове с южната съседка.

Министърът потвърди, че е бил запознат с писмо на директора на турските митници, с което той разпорежда по-стриктен контрол към българските превозвачи. „Турската асоциация на превозвачите е настояла за рестрикциите,” посочи той.

По думите на Кристиян Кръстев, проблемът съществува от седем години и ескалира през определени периоди от време. Той увери, че Турция е дала писмено уверение, че рестрикциите са вдигнати поне 31 май, но увери, че властите продължават работа по постигането на двустранно споразумение на високо ниво, като в преговорите участва и Министерството на външните работи.

Кръстев не изключи възможността България да приложи реципрочни рестриктивни мерки срещу турските шофьори, но подчерта, че това е лошият вариант на подход към ситуацията, ако липсва дипломатическо решение.

„Да не се заблуждаваме, че нашите превозвачи са чисти като планинска вода. Едни от най-големите ни превозвачи също правят нарушения от всякакъв характер,” посочи Кристиян Кръстев.

По думите му, ако България и Турция не успеят да разрешат двустранно проблема, София ще потърси съдействие от Европейската комисия чрез евродепутата си Четин Казак, който отговаря за отношенията между ЕС и Турция.

„Макар да не е член на ЕС, Турция е част от Европейския митнически съюз. Рестрикциите към българските шофьори представляват особен прочит на европейските разпоредби,” обясни Кристиян Кръстев.